PEDAGOŠKA GODINA 2020/2021 – DOBRODOŠLICA I NOVOSTI

Dragi roditelji,

Vama i Vašoj djeci želimo dobrodošlicu i ugodan početak nove pedagoške godine. Godina pred nama puna je neizvjesnosti i izazova, međutim sigurni smo kako ćemo sve uz dobru suradnju i komunikaciju uspješno prevladati. Sukladno epidemiološkim mjerama i uputama nažalost nismo u mogućnosti održati roditeljski sastanak na početku godine, pa koristimo ovu priliku da Vas upoznamo s našim planom rada te novostima koje nas čekaju ove godine. Za početak, molimo Vas da detaljno proučite mjere i upute koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo a nalaze se na našoj web stranici. Također, sve ostale upute i obavijesti redovito ćemo objavljivati na našoj web i facebook stranici te Vas ovim putem molimo da ih redovito pratite kao i oglasne ploče u vrtiću. Naša obveza kao vrtića je da Vas transparentno obavještavamo, a Vaša je naravno da te obavijesti redovito pratite što je u ovoj situaciji kada je komunikacija „lice u lice“ otežana iznimno važno.  

Ove godine, u formiranju odgojno obrazovnih skupina osim stručne službe aktivno su sudjelovali i odgojitelji s čime smo dobili  najbolju sliku o individualnim potrebama svakog djeteta pojedinačno. U obzir su uzimane karakterne i razvojne osobine i interesi svakog djeteta te su formirane mješovite skupine djece. Zbog novonastale situacije i epidemioloških mjera u praksi se pokazalo, a i prema uputama i smjernice struke koje smo dobili, da djeca koja su već nekoliko godina u našem vrtiću mogu pomoći svojim mlađim prijateljima da lakše prijeđu period adaptacije te da usvoje vještine i navike koje potičemo tijekom našeg rada (higijena, briga o zdravlju, samostalnost i slično) što je iznimno važno u ovoj situaciji. S pedagoškog aspekta, atmosfera u mješovitim skupinama je prirodnija, sličnija onome što dijete očekuje u realnom životu. U realnom životu prijateljstva se sklapaju preko interesa, a rjeđe prema dobi što nam daje mogućnost da tijekom opservacije bolje uočimo individualne sposobnosti i potrebe djece bez obzira na dob.

Kako bismo omogućili još bolji i kvalitetniji rad u svakoj odgojno obrazovnoj skupini uz podršku Osnivača zaposlili smo još jednog (trećeg) odgojitelja što će se, smatramo pokazati izuzetno korisno u radu s predškolcima kojima će se odgojitelji moći individualno posvetiti s obzirom da će sada biti u manjoj grupi, no prednosti i vrijednosti ovih skupina su doista mnogobrojne za svu djecu koja borave u njoj, što su pokazala razna istraživanja i stručni članci a ukoliko Vas zanima više pozivamo Vas da pročitate letak koji smo pripremili. Također, kako bismo osigurali još kvalitetnije čišćenje i dezinfekciju vrtića uz podršku Osnivača zaposlili smo i još jednu spremačicu te osigurali vrhunsku razinu održavanja higijenskih standarda kako unutar tako i izvan vrtića.

Zbog epidemioloških mjera došlo je do promjena i u zdravstvenom aspektu rada našeg vrtića. Roditelji nas trebaju svakodnevno obavijestiti o svakom razlogu odsustva djeteta o čemu će se voditi posebna evidencija, a u slučaju bolesti roditelji trebaju donijeti potvrdu pedijatra od prvog dana izostanka. Opširnije o tome možete u letku koji smo Vam pripremili.  Bez potrebne dokumentacije i poštivanja pravila dijete neće moći pohađati vrtić. To ne treba gledati kao na otežavajuću okolnost u već teškoj i stresnoj godini nego kao mjeru kojom ćemo štititi zdravlje sve djece u vrtiću i neizravno zdravlje Vaših obitelji. Proslave rođendana će se nastaviti uz svježe i suho voće, prirodne sokove, ali bez paketića, poklona i pozivnica kako bi izbjegli nepotrebno dodirivanje i unošenja stvari u ustanovu. Molimo Vas da pripremite dovoljno rezervne odjeće za vaše dijete jer se odjeća neće „posuđivati“ od druge djece te ćemo kontaktirati da donesete odjeću u slučaju da niste dovoljno pripremili. Ova godina će gledano s zdravstvene strane biti puna izazova i promjenjivih epidemioloških mjera. Budimo svjesni da su promjene ono što nas čeka i da ćemo se morati prilagođavati istima, da je nužno provođenje svih mjera kako bi sveli na najmanju moguću mjeru pobol i da u tome svi imamo nezamjenjivu ulogu u očuvanju sebe, svoje obitelji i zajednice u cijelosti. Sukladno tome molimo Vas za poštivanje uputa i mjera vezano za poštivanje fizičkog kontakta, dezinfekcije ruku i  nošenja maski.

Na posljetku još jednom Vam želimo dobrodošlicu te Vas pozivamo da i ove godine nastavimo s kvalitetnim odnosom partnerstva koji gradimo od prvog dana Vašeg dolaska u vrtić. Naglasak bi stavili na međusobno uvažavanje, povjerenje, suradnju i kvalitetnu komunikaciju s Vama te Vas molimo za strpljenje i razumijevanje dok se trudimo u ovim uvjetima raditi najbolje što znamo i možemo, naravno sve s ciljem da se djeci, koja su nam svima najvažnija, osigura najbolja moguća skrb i najbolji uvjeti za cjelokupni rast, razvoj, igru i učenje.                                                                                      

VAŠ DJEČJI VRTIĆ „SMJEŠKO“