OBAVIJEST RODITELJI – 02.10.2020

Dragi roditelji, s obzirom da ove godine ne možemo održati klasičan roditeljski sastanak a zbog epidemioloških mjera komunikacija nam je otežana, odlučili smo Vas na ovaj način kratko informirati o proteklom razdoblju adaptacije ali i o našem planu rada za ovu pedagošku godinu.

Ove godine adaptacija je prošla bez većih problema, što uvelike možemo zahvaliti dobroj suradnji s roditeljima ali i činjenici da djeca borave u dobno mješovitim skupinama. Naime, u ovih nekoliko tjedana svjedoci smo odlične adaptacije, sklapanja novih prijateljstava, a kod starije djece vidljiv je porast samopouzdanja i samosvijesti o svojim mogućnostima u interakciji s mlađom djecom. S djecom smo tijekom proteklog razdoblja radili na poticanju samostalnosti, higijene te pokušali djecu međusobno upoznati i povezati kao skupinu. U ovom kratkom periodu, došlo je do odlične suradnje među djecom u skupini te povezivanja na osnovi interesa što je u nekim skupinama već dovelo do pravog timskog rada kroz projekte.

Inače, projektni rad s djecom je dokazano jedna od najboljih metoda rada s djecom predškolske dobi. Kroz projektni rad djeca aktivno uče istraživanjem i suradnjom što dovodi do novih vještina, znanja ali i razvoja kreativnosti i samostalnosti. U projektnom radu starija djeca često preuzimaju ulogu „vođa“ tima, što povoljno utječe na njihovo samopouzdanje, želju za samostalnim radom i preuzimanje inicijative što će se pokazati korisno za svu djecu a posebno za predškolce u budućem školskom okruženju.

Naši odgojitelji svakodnevno dokumentiraju i bilježe izjave, ponašanje, komunikaciju i suradnju među djecom te tumačenjem prikupljene dokumentacije u suradnji sa stručnim suradnikom pedagogom promišljaju i rade na prilagodbi kako prostorno materijalnog okruženja tako i na pružanju poticaja koji će potaknuti dječji razvoj.

Opservacija je nama u vrtiću važna kako bismo dobili uvid u individualne sposobnosti svakog djeteta te ćemo te informacije iskoristiti kako bi za svako dijete mogli osmisliti plan rada i poticanja kroz aktivnosti sukladno njihovim pojedinačnim potrebama. Zapošljavanjem trećeg odgojitelja omogućili smo upravo to, individualiziran pristup svakom djetetu s posebnim naglaskom na individualni rad s predškolcima sukladno njihovim specifičnim potrebama.

Za naše predškolce naručili smo radne listiće nakladnika „Potjeh“ čiju je nabavu ove godine financirao vrtić. Radne listiće smo pripremili i za ostalu djecu iz skupine naravno primjerene njihovoj dobi. Kao i svake godine, stručni suradnik pedagog kroz listopad i studeni će provesti vrijeme sa svakim predškolcem u opservaciji te će s njima provesti kratki test predškolskih vještina sličan onima koje prolaze na predupisu u školu. O rezultatima opservacije svaki roditelj će biti pojedinačno obavješten te će dobiti konkretne savjete i upute za daljnji rad i poticanje svog djeteta. Tijekom cijele godine stručna služba vrtića održava komunikaciju i suradnju sa stručnom službom Osnovne škole „Privlaka“ te pokušavamo maksimalno olakšati prijelaz iz vrtića u školu kako za djecu tako i za roditelje pa sve informacije koje su relevantne oko upisa ćete moći pronaći na našim web stranicama kada za to dođe vrijeme, a ukoliko epidemiološke mjere budu dozvoljavale pokušat ćemo, kao i prijašnjih godina, omogućiti upoznavanje učiteljice sa predškolcima.

Također, ukoliko Vaše dijete pohađa logopedsku, edukacijsko-rehabilitacijsku ili psihološku terapiju molimo da nas o istome obavijestite kako bismo mogli ostvariti suradnju s njima i dobiti važne informacije kako i na koji način poticati dijete primjereno njegovim mogućnostima i potrebama.

Za roditelje predškolaca pripremili smo kratki letak na temu spremnosti za školu s obzirom da u ovom periodu roditelje često brine što moje dijete mora znati prije polaska u školu? Kroz njega smo pokušali razjasniti vaše dileme i odgovoriti na pitanja te dati nekoliko savjeta kako dijete najbolje pripremiti za početak škole. Letak možete pronaći u nastavku teksta.

Kako biste bili upoznati s radom skupine u kojoj boravi Vaše dijete, na mjesečnoj bazi biti ćete informirani unutar formiranih whatsapp grupa o konkretnim aktivnostima i novostima vezanima za tu skupinu.

Veselimo se i nadamo dobroj međusobnoj suradnji te vam stojimo na raspolaganju za sva pitanja!